HTML

Wat is HTML?

HTML staat voor HyperText Markum Language en werd eind jaren '80 van de vorige eeuw door de Brit Tim Berners-Lee en de Vlaming Robert Cailliau ontwikkeld


Robert Cailliau
Robert Cailliau Photo CERN

Beide heren werkten toen voor het CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) in Zwitserland. In 1989 hadden ze vastgesteld dat het bijna onmogelijk werd om in de miljarden stukjes informatie, die het nucleair onderzoek daar opleverde, nog eenvoudig iets terug te vinden. Onafhankelijk van mekaar hebben ze toen een voorstel ingediend wat leek op wat later HTML zou worden.

CERN
Luchtfoto van het (CERN)

Omdat hun voorstel zou gelijkleopend was kregen ze van het CERN management de opdracht om hun voorstel samen verder uit te werken. Eind 1990 waren ze klaar en werden de specificaties vrij gegeven.

Concreet bestond hun vorostel uit drie delen:

De eerste browsers waren nog karakter gebaseerd. De eerste versies van HTML voorzagen helemaal niet in het afbeelden van grafische elementen.

First browser
De eerste browser bij CERN

Op de computer van Berners-Lee (een NeXt computer) was al wel een grafische versie beschikbaar, maar omdat geen enkele andere bestaande computer dezelfde grafische eigenschappen had werd de eerste browser dus enkel karakter gebaseerd.

NeXt
De eerste browser op Next een computer

In 1993 ontwikkelde student Marc Andreesen aan de universiteit van Illinoios de eerste grafische browser "Netscape" voor algemeen gebruik. Deze browser was de eerste welke op bvb Microsoft Windows (nog onder DOS) beschikbaar kwam.

Netscape
De eerste Netscape browser

Vanaf dat moment was de vloedgolf van het World Wide Web niet meer tegen te houden waardoor we vandaag de dag meer dan 1/3 van de wereldbevolking regelmatig op het web "surft".

Tim Berners-Lee verliet al vlug het CERN om samen met anderen het W3C (World Wide Web Consortium) op te richten. Deze stichting houdt zich vooral bezig met het opstellen en bewaken van standarden voor het ontwikkelen van websites.